Please use this identifier to cite or link to this item:
https://elib.psu.by/handle/123456789/27827
Full metadata record
DC Field | Value | Language |
---|---|---|
dc.contributor.author | Садоўская, А. С. | - |
dc.contributor.author | Якалцэвіч, М. А. | - |
dc.contributor.author | Sadouskaya, А. | - |
dc.contributor.author | Yakaltsevich, M. | - |
dc.date.accessioned | 2021-09-16T11:56:09Z | - |
dc.date.available | 2021-09-16T11:56:09Z | - |
dc.date.issued | 2021 | - |
dc.identifier.citation | Садоўская, А. С. Назвы мучных і крупяных вырабаў ва ўстойлівых адзінках мовы: лінгвакультуралагічны аспект / А. С. Садоўская, М. А. Якалцэвіч // Вестник Полоцкого государственного университета. Серия A, Гуманитарные науки. - 2021. - № 10. - С. 79-84. | ru_RU |
dc.identifier.issn | 2070-1608 | - |
dc.identifier.uri | https://elib.psu.by/handle/123456789/27827 | - |
dc.description.abstract | У кампанентны склад шматлікіх фразеалагізмаў і прыказак уваходзяць лексемы, якія абазначаюць назвы прадуктаў харчавання, сярод якіх асобна можна вылучыць тыя, што маюць адносіны да мукі, мучных і крупяных вырабаў. Аб’ектам увагі ў артыкуле сталі ўстойлівыя адзінкі мовы, якія ўтрымліваюць адзначаныя кампаненты. Разглядаецца спецыфіка іх структуры, семантычная трансфармацыя, а таксама культуралагічны накірунак. У склад шматлікіх фразеалагізмаў і прыказак уваходзіць лексема хлеб, якая ўтрымлівае ў сабе цэлы спектр значэнняў: ад асноўнага прадукта харчавання да адлюстравання розных бакоў жыцця чалавека. Радзей ужываюцца іншыя назвы мучных вырабаў: пірог, каравай, батон, калач, блін, аладка, пернік. Характарызуюцца і выразы, структурным кампанентам якіх з’яўляюцца лексемы, што маюць непасрэднае дачыненне да крупяных вырабаў – манна, зерне, крупы, пшаніца. Аналізуемыя ўстойлівыя адзінкі мовы маюць сваю нацыянальную адметнасць, з’яўляюцца адлюстраваннем менталітэту беларускага народа, яго этнакультурных асаблівасцей, агульначалавечых асноў жыццядзейнасці.= The component composition of phraseological units and proverbs includes lexical units denoting the names of food products, among which one can emerge those related to flour, flour products and cereals. The article deals with set units of a language containing the above-mentioned components. The features of their structures, semantic transformations and cultural orientation are considered in this article. The composition of many phraseological units and proverbs includes the lexical unit bread, which contains a number of meanings: from the main food product to reflecting various aspects of human life. Other names of flour products are less commonly used: a pie, a loaf, a kalach, a pancake, a flat cake, gingerbread. The lexical units, having in their structure an element directly related to cereals (manna, grain, cereals, wheat) are researched in this article. The set linguistic units being analyzed have their own national features. They are a reflection of the Belarusian people mentality, their ethnocultural characteristics, and the universal foundations of human life. | ru_RU |
dc.language.iso | be | ru_RU |
dc.publisher | Полоцкий государственный университет | ru_RU |
dc.relation.ispartof | Веснік Полацкага дзяржаўнага ўніверсітэта. Серыя А, Гуманітарныя навук | be_BE |
dc.relation.ispartof | Herald of Polotsk State University Series A, Humanity sciences | en_EN |
dc.relation.ispartof | Вестник Полоцкого государственного университета. Серия A, Гуманитарные науки | ru_RU |
dc.relation.ispartofseries | Серия A, Гуманитарные науки;2021. - № 10 | - |
dc.rights | open access | ru_RU |
dc.subject | Государственный рубрикатор НТИ - ВИНИТИ::ГРАМАДСКІЯ НАВУКІ::Мовазнаўства | ru_RU |
dc.subject | Фразеалагізм | ru_RU |
dc.subject | Прыказка | ru_RU |
dc.subject | Хлеб | ru_RU |
dc.subject | Хлебныя вырабы | ru_RU |
dc.subject | Яда | ru_RU |
dc.subject | Кампанент | ru_RU |
dc.subject | Лексема | ru_RU |
dc.subject | Семантыка | ru_RU |
dc.subject | Моўная карціна | ru_RU |
dc.subject | Phraseology | ru_RU |
dc.subject | Proverb | ru_RU |
dc.subject | Bread | ru_RU |
dc.subject | Bread products | ru_RU |
dc.subject | Food | ru_RU |
dc.subject | Component | ru_RU |
dc.subject | Lexeme | ru_RU |
dc.subject | Semantics | ru_RU |
dc.subject | Language picture | ru_RU |
dc.title | Назвы мучных і крупяных вырабаў ва ўстойлівых адзінках мовы: лінгвакультуралагічны аспект | ru_RU |
dc.title.alternative | Names of Flour and Cereal Products in Set Units of Languages: Linguocultural Aspect | ru_RU |
dc.type | Article | ru_RU |
dc.identifier.udc | 811.161.3’373 | - |
Appears in Collections: | 2021, № 10 |
Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.