Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.psu.by/handle/123456789/27827
Full metadata record
DC FieldValueLanguage
dc.contributor.authorСадоўская, А. С.-
dc.contributor.authorЯкалцэвіч, М. А.-
dc.contributor.authorSadouskaya, А.-
dc.contributor.authorYakaltsevich, M.-
dc.date.accessioned2021-09-16T11:56:09Z-
dc.date.available2021-09-16T11:56:09Z-
dc.date.issued2021-
dc.identifier.citationСадоўская, А. С. Назвы мучных і крупяных вырабаў ва ўстойлівых адзінках мовы: лінгвакультуралагічны аспект / А. С. Садоўская, М. А. Якалцэвіч // Вестник Полоцкого государственного университета. Серия A, Гуманитарные науки. - 2021. - № 10. - С. 79-84.ru_RU
dc.identifier.issn2070-1608-
dc.identifier.urihttps://elib.psu.by/handle/123456789/27827-
dc.description.abstractУ кампанентны склад шматлікіх фразеалагізмаў і прыказак уваходзяць лексемы, якія абазначаюць назвы прадуктаў харчавання, сярод якіх асобна можна вылучыць тыя, што маюць адносіны да мукі, мучных і крупяных вырабаў. Аб’ектам увагі ў артыкуле сталі ўстойлівыя адзінкі мовы, якія ўтрымліваюць адзначаныя кампаненты. Разглядаецца спецыфіка іх структуры, семантычная трансфармацыя, а таксама культуралагічны накірунак. У склад шматлікіх фразеалагізмаў і прыказак уваходзіць лексема хлеб, якая ўтрымлівае ў сабе цэлы спектр значэнняў: ад асноўнага прадукта харчавання да адлюстравання розных бакоў жыцця чалавека. Радзей ужываюцца іншыя назвы мучных вырабаў: пірог, каравай, батон, калач, блін, аладка, пернік. Характарызуюцца і выразы, структурным кампанентам якіх з’яўляюцца лексемы, што маюць непасрэднае дачыненне да крупяных вырабаў – манна, зерне, крупы, пшаніца. Аналізуемыя ўстойлівыя адзінкі мовы маюць сваю нацыянальную адметнасць, з’яўляюцца адлюстраваннем менталітэту беларускага народа, яго этнакультурных асаблівасцей, агульначалавечых асноў жыццядзейнасці.= The component composition of phraseological units and proverbs includes lexical units denoting the names of food products, among which one can emerge those related to flour, flour products and cereals. The article deals with set units of a language containing the above-mentioned components. The features of their structures, semantic transformations and cultural orientation are considered in this article. The composition of many phraseological units and proverbs includes the lexical unit bread, which contains a number of meanings: from the main food product to reflecting various aspects of human life. Other names of flour products are less commonly used: a pie, a loaf, a kalach, a pancake, a flat cake, gingerbread. The lexical units, having in their structure an element directly related to cereals (manna, grain, cereals, wheat) are researched in this article. The set linguistic units being analyzed have their own national features. They are a reflection of the Belarusian people mentality, their ethnocultural characteristics, and the universal foundations of human life.ru_RU
dc.language.isoberu_RU
dc.publisherПолоцкий государственный университетru_RU
dc.relation.ispartofВеснік Полацкага дзяржаўнага ўніверсітэта. Серыя А, Гуманітарныя навукbe_BE
dc.relation.ispartofHerald of Polotsk State University Series A, Humanity sciencesen_EN
dc.relation.ispartofВестник Полоцкого государственного университета. Серия A, Гуманитарные наукиru_RU
dc.relation.ispartofseriesСерия A, Гуманитарные науки;2021. - № 10-
dc.rightsopen accessru_RU
dc.subjectГосударственный рубрикатор НТИ - ВИНИТИ::ГРАМАДСКІЯ НАВУКІ::Мовазнаўстваru_RU
dc.subjectФразеалагізмru_RU
dc.subjectПрыказкаru_RU
dc.subjectХлебru_RU
dc.subjectХлебныя вырабыru_RU
dc.subjectЯдаru_RU
dc.subjectКампанентru_RU
dc.subjectЛексемаru_RU
dc.subjectСемантыкаru_RU
dc.subjectМоўная карцінаru_RU
dc.subjectPhraseologyru_RU
dc.subjectProverbru_RU
dc.subjectBreadru_RU
dc.subjectBread productsru_RU
dc.subjectFoodru_RU
dc.subjectComponentru_RU
dc.subjectLexemeru_RU
dc.subjectSemanticsru_RU
dc.subjectLanguage pictureru_RU
dc.titleНазвы мучных і крупяных вырабаў ва ўстойлівых адзінках мовы: лінгвакультуралагічны аспектru_RU
dc.title.alternativeNames of Flour and Cereal Products in Set Units of Languages: Linguocultural Aspectru_RU
dc.typeArticleru_RU
dc.identifier.udc811.161.3’373-
Appears in Collections:2021, № 10

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
79-84.pdf245.45 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.