Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.psu.by/handle/123456789/43752
Title: Сравнительный анализ эффективности дезинфекции поверхностей в водных растворах озона и гипохлорита натрия
Authors: Поспелов, А. В.
Комаров, М. А.
Короб, Н. Г.
Хотько, А. Н.
Pospelov, A.
Komarov, M.
Korob, N.
Khotko, A.
Other Titles: Comparative Analysis of the Efficiency of Surface Disinfection in Aqueous Solutions of Ozone and Sodium Hypochlorite
Issue Date: 2024
Publisher: Полоцкий государственный университет имени Евфросинии Полоцкой
Citation: Поспелов, А. В. Сравнительный анализ эффективности дезинфекции поверхностей в водных растворах озона и гипохлорита натрия / А. В. Поспелов [и др.]  // Вестник Полоцкого государственного университета. Серия F, Строительство. Прикладные науки. - 2024. - № 1 (36). - С. 94-99. - DOI: 10.52928/2070-1683-2024-36-1-94-99
Abstract: Дезинфекция поверхностей различного функционального назначения – актуальная мера для инактивации микроорганизмов и вирусов. Данная процедура используется практически повсеместно – от сооружений водоподготовки до медицинских учреждений и общественных объектов. Наиболее распространенными дезинфицирующими средствами, рекомендуемыми ВОЗ, являются хлорсодержащие вещества. Однако известно, что озон – более сильный окислитель. В данной статье представлены результаты сравнительного анализа эффективности инактивации дрожжеподобных грибов Candida albicans, а также грамположительных Bacillus subtilis и грамотрицательных бактерий Escherichia coli. Для исследований использовали растворы озона в воде с концентрацией 0,5–1,5 мг/л и растворы гипохлорита натрия с концентрацией активного хлора 50–150 мг/л. В качестве субстратов – стальнуые и полимерные пластинки. Сравнение критерия СТ при соотношении NaClO к акватированному озону при ЛД50 показывает, что наименьшая разница (~ в 100 раз) составляет при инактивации Candida albicans, максимальная (до 230 раз) – при инактивации Bacillus subtilis.
metadata.local.description.annotation: Disinfection of surfaces for various functional purposes is an important measure for the inactivation of microor-ganisms and viruses. This procedure is used almost everywhere, from water treatment facilities to medical institutions and public facilities. Among the most common disinfectants recommended by WHO are chlorine-containing substances. However, ozone is known to be a stronger oxidizing agent. This paper presents the results of a comparative analysis of the effectiveness of inactivation of yeast-like fungi Candida albicans, as well as gram-positive Bacillus subtilis and gram-negative bacteria Escherichia coli. For research, ozone solutions in water with a concentration of 0,5–1,5 mg/l and sodium hypochlorite solutions with an active chlorine concentration of 50–150 mg/l were used. Steel and polymer plates were used as substrates. Comparison of the CT criterion for the ratio of NaClO to aquated ozone at LD50 shows that the smallest difference is about 100 times when Candida albicans is inactivated, and the maximum difference is up to 230 times when Bacillus subtilis is inactivated.
metadata.dc.rights: open access
metadata.dc.identifier.doi: 10.52928/2070-1683-2024-36-1-94-99
Appears in Collections:2024, № 1 (36)

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
94-99.pdf927.55 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.