Please use this identifier to cite or link to this item: https://elib.psu.by/handle/123456789/2237
Title: Влияние модифицирования наноалмазов на структурные характеристики спеченных на их основе в условиях высоких давлений и температур сверхтвердых композитов
Authors: Сенють, В. Т.
Other Titles: Effect of Temperature Annealing in the Conditions of High Pressures on Structural and Electrophisical Characteristics of Schungite Carbon
Issue Date: 2014
Publisher: Полоцкий государственный университет
Citation: Вестник Полоцкого государственного университета. Серия B, Промышленность. Прикладные науки : научно-теоретический журнал. - 2014. - № 3. – C. 43-52
Abstract: Разработаны способы модифицирования поверхности наноалмазов, в результате чего получены композиционные порошки наноалмаз – Si, B, Ti, Sn, Cu, Co, SiC, нанографит. Исследованы структура и фазовый состав наноструктурных алмазных поликристаллических материалов, спеченных в условиях высоких давлений и температур. Получены экспериментальные зависимости физико-механических характеристик сверхтвердых композитов от вида модифицирования порошков наноалмазов и режимов их термобарического спекания. = The methods of the modification of the nanodiamond’s surface are developed, and as the result the composite powders such as nanodiamond – Si, B, Ti, Sn, Cu, Co, SiC, nanographite were obtained. The structural state of nanostructured diamond polycrystalline materials sintered in conditions of high pressures and high temperatures was investigated. There were received the experimental dependences of physical and mechanical properties of superhard composites on the kind of the modification of nanodiamonds and parameters of sintering under high pressure.
Keywords: машиностроение
наноалмазы
спекание
модифицирование поверхностей
URI: https://elib.psu.by/handle/123456789/2237
metadata.dc.rights: open access
Appears in Collections:2014, № 3

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
43-52.pdf579.2 kBAdobe PDFThumbnail
View/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.